Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Chris Rock #1

Ο πραγματικός, κατ'εμέ, διάδοχος του Richard Pryor και πιο διάσημος μαύρος κωμικός αυτή τη στιγμή, είναι βέβαια ο Chris Rock. Μπορεί να βρίσκεται μέσα σε όλες τις λίστες με τους δέκα καλύτερους κωμικούς όλων των εποχών (και φυσικά ανάμεσα στους αγαπημένους μου) αλλά έχει και φανατικούς εχθρούς. Πολλοί τον κατηγορούν για την εμμονή του με το "φυλετικό" χιούμορ, με τα αστεία δηλαδή γύρω από τις σχέσεις μαύρων και λευκών. Είναι αλήθεια ότι ο Rock έχτισε την καριέρα του με αστεία όπως το παρακάτω, κάτι που εμένα τουλάχιστον δε με ενοχλεί.

O Bill Cosby πάντως έφτασε να τον επιπλήξει για τη διαρκή χρήση της περίφημης "n-word". Πράγματι για ένα λευκό στις ΗΠΑ, είναι politically incorrect να χρησιμοποιεί τη λέξη nigger. Συνήθως όταν κάποιος τη χρησιμοποιεί, είναι ύποπτος ρατσισμού. Αντίθετα οι μαύροι τη χρησιμοποιούν συχνά μεταξύ τους, ακόμα και σαν φιλική προσφώνηση. Στο βίντεο που ακολουθεί, που είναι απόσπασμα του περίφημου "Black people vs. niggers", ο Rock δίνει μία αρνητική έννοια στη λέξη nigger. Λέει ότι λατρεύει τους μαύρους αλλά μισεί τους niggers, με την έννοια ότι μισεί αυτούς που δικαιώνουν όλα τα αρνητικά στερεότυπα που αποδίδονται στους αφρο-αμερικάνους: την τεμπελιά, την άγνοια, το έγκλημα. Με άλλα λόγια, ο Chris Rock λέει ότι υπεύθυνη για αυτή την αρνητική εικόνα δεν είναι μόνο η μηντιακή προπαγάνδα, αλλά και ένα μέρος της μαύρης κοινότητας που τελικά έχει ενσωματώσει και υιοθετήσει τα στερεότυπα αυτά. Όπως αναμενόταν, μια τέτοια άποψη έκανε μεγάλη αίσθηση και οι αντιδράσεις τελικά οδήγησαν τον Rock στην απόφαση να βγάλει το κομμάτι αυτό από το show, για να μη δίνει στους ρατσιστές "αφορμή να χρησιμοποιούν τη λέξη nigger".

Σημείωση: Για όλους τους παραπάνω λόγους προβληματίστηκα για το πως θα μεταφράσω το συγκεκριμένο κομμάτι και έφτασα να συμβουλευτώ και σχετικές συζητήσεις. Η λέξη "νέγρος", μπορεί μεν να χρησιμοποιείται από έλληνες ρατσιστες αλλά δεν αποδίδει το αρνητικό νόημα που θέλει να δώσει ο Rock. Οπότε κατέληξα στο "αράπης" που είναι καθαρά αρνητικό και κάνει πιο έντονη την αντίθεση με το "μαύρος" (πάντα στη βάση του ότι η πολιτική ορθότητα δεν έχει καμία δουλειά με τη σωστή απόδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου